Svačinu do školy nedostává od rodičů pětina dětí. Sahají po energy drincích

Rodiče jim nepřipraví svačinu, a tak si koupí sladkosti nebo energetické nápoje. Třetina dětí navíc nechodí pravidelně na obědy. Celostátní průzkum Českého olympijského výboru poukázal na nezdravé stravovací návyky školáků.
🚩 Proč je to důležité: Z průzkumu vyplynulo, že velká část žáků nemá vyváženou snídani ani svačinu, což může ovlivnit jejich zdraví i schopnost soustředit se ve škole.
➡️ Co se stalo: Sladkosti si podle průzkumu každý měsíc kupuje téměř polovina dětí, brambůrky a jiné slané pochutiny necelých 40 procent. U hotových jídel, jako je například párek v rohlíku či zapečený toast, je to více než čtvrtina dětí.
Energetické nápoje si z kapesného kupuje asi deset procent žáků druhého stupně a asi pět procent prvního stupně. Nezdravé pochutiny si přitom bez kontroly rodičů dopřává i několikrát týdně třetina dětí.
A s dalšími hlavními jídly to u školáků také není nejlepší. Téměř polovina z nich vynechává snídani a další třetina nechodí pravidelně na obědy do školní jídelny. V případě dětí mezi 1. až 5. třídou jde dokonce o vyšší počet, a to necelou čtvrtinu.
„Tyto výsledky ukazují, že velká část školáků nemá zajištěnou vyváženou snídani ani svačinu, což může dlouhodobě ovlivnit jejich zdraví, energii a schopnost soustředění ve škole,“ upozornil Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.
🔎 Kontext: Olympijský výbor proto chce motivovat ke zdravějšímu stravování. Přes známé sportovce spustil sérii videí, ve kterých radí, jak zdravě jíst a co by v jídelníčcích dětí nemělo chybět. Podle Kejvala je snahou, aby sportovci byli dětem dobrým příkladem. Zapojili se třeba atletka Kristiina Sasínek Mäki, vodní slalomář Jiří Prskavec, lyžař Jan Zabystřan nebo plavec David Kratochvíl.
Odborně v projektu radí nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová. „Vybrali jsme společně několik témat, která by mohla pomoci nejen dětem a rodičům připravit vyváženou snídani či svačinu. Věnujeme se také pitnému režimu a rozkrýváme mýty spojené s výživou, protože vyvážené stravování není o dietě, ale o rovnováze,” přiblížila.
🍔🍟 Rizika nezdravého stravování:
Jak vyplynulo ze zprávy k hodnocení zdravotních rizik pro českou populaci za rok 2024, kterou v polovině září publikoval Státní zdravotní ústav, děti nekonzumují dostatek ovoce a zeleniny. Normu splňují jen čtyři procenta dětí.
„Velký podíl dětí preferuje nezdravé potraviny, zejména slazené nápoje a ochucené mléčné výrobky, což zvyšuje riziko nadváhy a obezity. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny riziko snižuje,“ poukázala vedoucí centra zdraví a životního prostředí ústavu Kristýna Žejglicová.
Na jaře už před rostoucí obezitou dětí varoval i končící ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Nadváhou či obezitou trpí podle posledních dat bezmála čtvrtina dětí a jejich podíl roste. Normální váhu má podle statistik ministerstva zdravotnictví jen polovina 13letých. Není to přitom zátěž jen pro zdravotní systém, ale i veřejné finance.