Michelinské překvapení: Inspektoři vyjeli do krajů a udělili dvě hvězdy
Restaurace Papilio z Vysokého Újezdu na Berounsku získala dvě hvězdy v novém Průvodci Michelin pro Česko. Dalších osm restaurací má jednu hvězdu. Pět z nich z Prahy, tři další jsou z Olomouce, Zlína a jihomoravského Hlohovce. Česko si však muselo pozornost inspektorů zaplatit.
⭐ Proč je to důležité: Letos poprvé získaly významné gastronomické ocenění také restaurace mimo Prahu, hvězdy navíc obdržel nezvykle vysoký počet podniků. Dosud mělo Česko jen dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou.
🍽️ Co se stalo: Poprvé v historii vyšel samostatný výběr Průvodce Michelin pro Česko. A poprvé v historii také zahrnuje podniky z celé země. A poprvé potřetí: michelinští komisaři letos hvězdami pro české podniky nešetřili. Nového průvodce organizátoři představili na slavnostním večeru v Mariánských Lázních.
📕 První český Průvodce Michelin přehledně:
Aktuálně je v Průvodci Michelin pro Česko 79 restaurací. Mezi nimi pak přes tři desítky získaly některé z ocenění:
⭐⭐ Dvě hvězdy:
Papilio z Vysokého Újezdu na Berounsku, šéfkuchař Jan Knedla
⭐ Jedna hvězda:
- Entrée v Theatre Hotelu v Olomouci, šéfkuchař Přemek Forejt
- Essens v Hlohovci u Břeclavi, šéfkuchař Otto Vašák
- La Villa ve Zlíně, šéfkuchař Július Löffler
- Levitate v Praze, šéfkuchař Christian Chu
- Casa de Carli v Praze, šéfkuchař Matteo de Carli
- Štangl v Praze, šéfkuchař Martin Štangl
- Field v Praze, šéfkuchař Radek Kašpárek (obhájil hvězdu)
- La Degustation Bohême Bourgeoise v Praze, šéfkuchaři Oldřich Sahajdák a Marco Christov (obhájili hvězdu)
🍴 Bib Gourmand (vynikající jídlo za rozumnou cenu):
Ocenění získalo 18 restaurací, z toho 15 nových.
💚 Zelená hvězda:
Získaly ji čtyři restaurace, vyzdvihuje komunitu odhodlaných šéfkuchařů, kteří přetvářejí gastronomii prostřednictvím inovativních postupů.
👛 Financování: Michelinský průvodce začal před třemi lety účtovat zemím poplatek zhruba deset milionů korun ročně. Jednotlivé země si tím de facto zaplatily pozornost inspektorů, aby přijížděli a hodnotili místní restaurace.
Státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism uzavřela s francouzskou společností tříletou smlouvu za přibližně 32,5 milionu korun, jejímž účelem je propagace Česka jako gastronomické destinace.
Část veřejnosti to vnímala negativně, zástupci tuzemské gastronomie vyzývali premiéra Petra Fialu (ODS), aby poplatek uhradil.
📢 Co kdo říká:
Jan Knedla, šéfkuchař restaurace Papilio: „Je to něco neuvěřitelného, je to něco, o čem celý život člověk sní a teď, když to je, tak tomu nemůžu uvěřit. Takže je to nádhera. Je to jako kdybych byl v nějakém snu.“
František Reismüller, ředitel CzechTourism: „Michelin je globální jazyk gastronomie a jeho přítomnost v Česku znamená, že naše kuchyně má co říct světu. Je to šance ukázat kreativitu tuzemských šéfkuchařů, jejich práci s lokálními surovinami a unikátní přístup k tradičním receptům.“
👀 Kontext: Průvodce nyní podle ČTK pokrývá více než 30 zemí a dosáhl prodeje více než 30 milionů výtisků, letos poprvé vyšel samostatně pro Českou republiku.
Praha se stala prvním městem v postkomunistickém bloku, které získalo v roce 2008 michelinskou hvězdu pro restauraci Allegro v hotelu Four Seasons, kterou vedl Ital Andrea Accordi.
V roce 2012 byli oceněni i čeští kuchaři. Hvězdu obdržela restaurace Alcron s šéfkuchařem Romanem Paulusem, přišel o ni v roce 2018.
La Degustation Bohême Bourgeoise (šéfkuchař Oldřich Sahajdák) získala hvězdu za moderní interpretaci klasické české kuchyně podle kuchařky Marie B. Svobodové. Tuto hvězdu si drží dodnes.
V roce 2016 byla jednou hvězdou oceněna i restaurace Field Radka Kašpárka.