Pizza válcuje svíčkovou. Čechům chutná v Itálii víc než doma, propadlo i Chorvatsko

Obrázek
Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně
Česko

Víc než knedlíky a vepřové se zelím si Češi užijí pizzu, pastu či parmskou šunku. Podle nového průzkumu agentury Czech Tourism se s velmi malým předstihem před domácí stravou umístila kuchyně na Apeninském poloostrově.

🚩 Proč je to důležité: Znalost gastronomických preferencí a obliby lokálních produktů je důležitá pro restauratéry, podnikatele v cestovním ruchu i pro oblast zdravotnictví. Výběr pokrmů ovlivňuje zdraví populace.

➡️ Co se stalo: Ve výzkumu agentury Czech Tourism lidé měli zohlednit kvalitu a chuť jídla, pestrost nabídky, úroveň servisu a celkový gastronomický zážitek. Naopak neměli brát v potaz cenu. To nejlepší z pohledu Čechů nabízí Itálie, na druhé příčce se umístila Česká republika a za ní Řecko. 

Respondenti kladně hodnotili i Španělsko, Slovensko a Francii. Sedmou příčku z celkem jedenácti zemí zaujalo Rakousko, po kterém následovalo Polsko.

Překvapivě jako třetí nejhorší v průzkumu vyšlo Chorvatsko, které tradičně láká dovolenkáře právě na skvělou gastronomii. Předposlední pozici zaujalo Německo a tabulku uzavírá Velká Británie.

Výzkumníci se také ptali na to, zda lidé při cestách po České republice zkoušejí místní speciality a lokální produkty. Jednoznačně kladně odpověděla více než čtvrtina dotázaných, polovina lidí uvedla, že občas něco vyzkouší.

Zbylí respondenti (celkem 23 %) uvedli, že neradi experimentují nebo že pro ně gastronomie na cestách není důležitá. Raději se prý drží osvědčených pokrmů a potravin.

🔎 Kontext: Itálie a její kuchyně řadu let vévodila žebříčku Taste Atlas, který vychází ze zhruba půl milionu ověřených hodnocení. Letos ji však s velmi malým náskokem předstihlo Řecko. Na třetí příčce se umístilo Mexiko. Česká kuchyně se ve stovce nejlepších kuchyní světa usadila na 27. místě.

Kuchyně Velké Británie, kterou Češi umístili na chvost žebříčku, je v hodnocení Taste Atlas až na 48. příčce. Britské pokrmy mají pověst nudného a nevýrazného jídla celosvětově.

Šetřete svůj čas. Odebírejte naše ranní a večerní newslettery. Zdarma.

Více z Publica

Šetřete svůj čas.
Odebírejte náš newsletter.
© Publico 2025

Vyhledávejte na Publiku