stravování
Češi šetří a mění stravovací návyky. Polední menu v Praze už stojí přes 220 korun
Oběd u počítače nebo krabička z domova. Lidé šetří a mění stravovací návyky. Polední menu v restauracích si nedopřávají tak často, popřípadě vynechávají polévku a nápoje. Podle nových údajů Food Barometru průměrné ceny obědů v restauracích šplhají až ke dvěma stům korunám. V Praze je ještě dráž.
🚩 Proč je to důležité: Vynechání oběda má neblahé dopady na veřejné zdraví, onemocnění spojená s nezdravým životním stylem stojí za 60 procenty všech úmrtí.
Jít do hloubky (3 min čtení)Pizza válcuje svíčkovou. Čechům chutná v Itálii víc než doma, propadlo i Chorvatsko
Víc než knedlíky a vepřové se zelím si Češi užijí pizzu, pastu či parmskou šunku. Podle nového průzkumu agentury Czech Tourism se s velmi malým předstihem před domácí stravou umístila kuchyně na Apeninském poloostrově.
🚩 Proč je to důležité: Znalost gastronomických preferencí a obliby lokálních produktů je důležitá pro restauratéry, podnikatele v cestovním ruchu i pro oblast zdravotnictví. Výběr pokrmů ovlivňuje zdraví populace.
Jít do hloubky (2 min čtení)Revoluce ve školních jídelnách: Méně soli, cukru i polotovarů
Filé s mlékem. Polévky z pytlíku. Džus místo ovoce. Tomu by od září měl být ve školních jídelnách konec. Díky chystané novele by se žáci mohli dočkat kuchyně, která se přibližuje stravování 21. století. Některým krajům ale pravidla přijdou moc přísná.
❗Proč je to důležité: Ve školních jídelnách se denně stravuje asi 1,5 milionu dětí. V populaci výrazně přibývá těch obézních.
Jít do hloubky (3 min čtení)